Festival Hakkında

Festival Onur Ödülleri

2018
Gülsin Onay
Uluslararası kariyeriyle tanınan, 2004 yılından bu yana Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin sanat danışmanlığını üstlenerek hem genç yeteneklerin deneyim kazanmasına hem de Bodrum’un sanatsal açıdan tanınırlığına büyük katkıda bulunan piyano virtüözü Gülsin Onay’a festivalimizin “Onur Ödülü” takdim edilecek. Gülsin Onay’ın uluslararası müzik kariyeri, Arjantin’den Japonya’ya uzanan bir coğrafyada beş kıtada 80 ülkeyi kapsıyor. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçının birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, ErichBergel, Jorg Faerber, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Esa-Pekka Salonen, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir. Rahmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul ediliyor. Polonya Hükümeti Gülsin Onay’ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırdı. Kendisine 2. piyano konçertosunu ithaf eden hocası Ahmet Adnan Saygun’un, dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanan Onay, bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirdi. Gülsin Onay’ın 20’yi aşkın albüm kaydı, yorum gücü yanında repertuvar zenginliğini de yansıtır. Sanatçı,2004 yılından bu yana, Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin sanat danışmanlığını da yapıyor. 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanıyla, 1988’de Boğaziçi ve 2007’de de Hacettepe üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile onurlandırılmıştır. Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solisti olup, Bilkent Üniversitesi’nin de sürekli sanatçısıdır. 2003 yılında UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından “İyi Niyet Elçisi” seçilmiştir. Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2007 Onur Ödülü Altın Madalyası, Donizetti 2011 Klasik Müzik Ödülleri Yılın Piyanisti ödülü, 42. İstanbul Müzik Festivali’nin 2014 “Onur Ödülü” Gülsin Onay’a verilmiştir. Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi, 2015’ten bu yana, sanatçının adına “Gülsin Onay Piyano Günleri”ni ve ayrıca 2018 sonunda finali gerçekleşecek olan Bisante Gülsin Onay Ulusal Beste Yarışması düzenlemektedir.
2017
Yalçın Tura
1934 yılında Istanbul’da doğan Yalçın Tura, 1955 - 1976 yılları arasında bağımsız besteci olarak çalışarak pek çok filmin ve tiyatro eserinin müziklerine imza atmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Müzikoloji Bölümü'nü kuran Tura, bölüm başkanı, yönetim kurulu üyesi, müdürlük gibi görevler de üstlenerek 2001’de emekli olmuş ve başta TRT olmak üzere, çeşitli kurumlarda jüri üyelikleri ve danışmanlıklar yapmıştır. Yalçın Tura; Sinema Yazarları Derneği, İstanbul Uluslararası Film Festivali, Antalya Altın Portakal Film Festivali Onur Ödülleriyle birlikte daha birçok ödül sahibidir.
2016
İdil Biret
Türk müzik tarihimizin en büyük yeteneklerinden biri olan İdil Biret 1957'de Paris Konservatuarı'nın yüksek piyanı ve piyano eşlikçiliği sınıflarını birincilik ile bitirdi. Yurt içi ve yurt dışında kazandığı pek çok ödülün yanında Devlet Sanatçısı olan Biret, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının pek çok konserinde de yer almıştır.
2015
Ayla Erduran
Müzik eğitimi boyunca Fransa, ABD, Rusya gibi ülkelerde değerli isimlerle çalışan kemanistimiz, Güney Amerika, ABD, Kanada, Ortadoğu, Hindistan, Afrika, Azerbaycan turnelerinin yanında Türkiye'nin de pek çok köşesinde konserler vermiştir. Uzun yıllar İsviçre'deki Conservatoire Populaire'de ve Lozan Konservatuarı'nda öğretmenlik yapan Erduran, günümüzün pek çok ünlü keman sanatçısına ders vermiştir.
2014
Ayşegül Sarıca
Küçük yaşlarda başladığı müzik eğitimine Paris Ulusal Konservatuarı'nda devam eden Sarıca, Avrupa'nın hemen hemen tüm ülkeleirnde konserler vermiş, uzun yıllar da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında solist olarak görev almıştır. 90'lı yıllarda Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan sanatçı sonrasında İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nde piyano dersleri vermiştir.
2013
Suna Kan
1971 yılından beri Devlet Sanatçısı ünvanına sahip keman virtüözü Suna Kan, uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda solist ve baş kemancı olarak görev almıştır. 1948 yılında 'Üstün Yetenekli Çocuklar' yasası kapsamında Fransa'ya gönderilen sanatçı kariyeri boyunca uluslararası alanda pek çok başarıya imza atmıştır.
2012
Muammer Sun
Besteci ve müzik yazarı olan Sun, müzik öğretimine 1946’da Askeri Mızıka Okulu’nda başlamış, sonrasında Ankara Devlet Konservatuarı’nı kazanmıştır. Ülkemizde müziğin gelişimine önemli katkıları olan sanatçı, çeşitli konservatuarlarda müzik dersi vermiş, TRT Merkez Müzik Dairesi’nin, TRT Ankara Çoksesli Korosu’nun ve TRT Kültür Sanat Bilim Ödülleri’nin kurulmasına önayak olmuştur.
2011
İlhan Usmanbaş
Galatasaray Lisesi ve Ankara Devlet Konservatuarı mezunu besteci, sonraki yıllarda kazandığı burslarla Amerika’ya giderek kendini uluslararası alanda da geliştirme olanağı bulmuştur. Usmanbaş, Türkiye’de uzun yıllar sürdürdüğü müzik tarihi ve kompozisyon öğretmenliği sırasında kitaplar ve çeviriler yayınlamış, kongre bildirileri ve makaleler yazmıştır.
2010
Rengim Gökmen
Ankara Devlet Konservatuarı’nda piyano ve kompozisyon çalışmalarıyla başladığı eğitimine İtalya’da devam eden Gökmen, Avrupa’nın hemen hemen bütün ülkelerinde, ABD’de ve Güney Amerika’da konserler yönetti. 2016’da Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmenliği görevine tekrar atanan sanatçı, bu görevin yanı sıra, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda öğretim üyesidir.